Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barnafülű papagájKép

 

 

Latin név: Pyrrhura frontalis

Leírás: a madár alapszíne olajzöld, a hasán egyedenként változó kiterjedésben vörös folt látható. A homlokán barnás-zöld csík, illetve a viaszhártyája felett pár darab piros toll van, ami a fiatal egyedeknél még nem nagyon látszik. Fültájéka barna, szemét fehér színű csupasz terület veszi körül. Torkán barnás-zöldes csíkoltság figyelhető meg. Farka felső felülete zöld, az alsó pedig vörös színű. Csőre fekete, lába pedig sötétszürke.

Élőhelye: Dél-Amerikában, azon belül Délkelet-Brazíliában él.

Életmódja: nagy csapatokat alkotva előfordul erdőségekben és szavannákon is. Síkvidékeket és a középmagas hegyeket is kedveli. Gyors röptűek és meglehetősen nagy ricsajt tudnak csapni. Gyakran más papagájokkal együtt táplálkozik pl.: Tirika papagájokkal és Maximilian papagájokkal. Általában a téli hónapokban költ, nem túl magasan faüregekben.

Alfajai: Pyrrhura f. chiripepe, Pyrrhura f. devillei

Tartása: személy szerint nekem a Pyrrhura papagájok az egyik kedvenceim, nagyon hamar szelídülnek és nagyon kedves, barátságos, néha csipkelődős társakká válnak. Legalább 1,5 m hosszú, 2 m magas és 0,6 m széles volierben érzik jól magukat. Télen, ha nem is fagymentes, de jól védett helyet kell nekik biztosítani. Jó, ha egy fészekodú a tenyészidőszakon kívül is benn marad a röpdéjükben, mivel szívesen alszanak benne.

Tápláléka:Magkeverék: sárga és vörös köles, zab, fénymag, fekete, csíkos, fehér napraforgó, kendermag, lenmag, sáfrányos szeklice, búza. Nagyon szeretik a fürtös kölest.

Gyümölcsök és zöldségek: sárgarépa, alma, cékla, narancs, körte, mandarin stb.

Lágyeleség: reszelt főtt tojás, főtt rizs, darált háztartási keksz, gyári rovaros lágyeleség.

Tenyésztése: 1 éves korában ivarérett. Mivel a nemeket szinte nem lehet megkülönböztetni, ezért ajánlott több nem rokon egyedet beszerezni és hagyni, had válasszanak maguknak párt. Fontos, hogy ne rokon egyedek legyenek párban, mivel a beltenyészet igen hátrányosan érinti az utódokat. Ha kialakultak a párok, akkor már nincs nehéz dolgunk, csak egy megfelelő odú kell számukra. Elég fontos az odú mérete, mivel szeretik a mély, legalább 50 cm-es, ha lehet természetes fatörzset, de ha az nincs egy normál odú is megfelel. Fészekalja: 3-6 tojás. Kotlási idő: 22-23 nap. Kirepülési idő: 7-8 hét. Odú mérete: 20×20×60 cm.

Nemek elkülönítése: a nemek hasonlóak, talán a fej és csőr nagysága lehet némi támpont.

Átlag élettartam: 20-25 év.

Méret: 26-28 cm.

Szín mutációk: létezik kék, olajzöld, fahéj, és lutínó, de nagyon ritka.